Bancile americane au facut profituri din afacerile cu banca centrala, Federal Reserve, ridicand intrebari in prinvinta reglementarilor impuse de aceasta partenerilor privati.
Federal Reserve a fost cel mai mare client al Wall Street, in timpul crizei financiare, cumparand intrumente financiare pentru a stabiliza pietele. In unele cazuri, cum ar fi ipotecile, Fed a cumparat mai mult decat orice alta institutie.
Totusi, banca centrala americana nu este un jucator tipic. Pentru a asigura transparenta, Fed isi anunta din timp intentia de a cumpara instrumente. Potrivit unui fost oficial al institutiei, citat de Financial Times, aceasta strategie permite bancilor sa vanda la un pret mult mai ridicat.
Astfel, profiturile care rezulta reprezinta o forma ascunsa de a sprijni bancile, iar Wall Street s-a grabit sa beneficieze de acest lucru. De exemplu, Barclays trimite clientilor e-mail-uri cu date despre bilantul contabil a Fed si cota de piata a diverselor instrumente finanicare detinute de aceasta.
"Poti avea profit bun facand afaceri cu statul", a declarat un director la una dintre principalele firme de investitii. "Guvernul cumpara si vinde foarte mult, iar Wall Street poate sa stabileasca ce pret vrea", a adaugat directorul.
De asemenea, un fost oficial al Federal Reserve si al Trezoreriei americane a declarat ca toata lumea profita de pe urma institutiei. "Transparenta de care da dovada ii face rau. Toti baga mana in buzunarul Fed", a spus el.
Fed respinge acuzatiile
Modul in care Fed cumpara instrumente financiare a fost aparat de William Dudley, presedintele New York Fed, responsabil de aceste operatiuni. "Credem ca a opta pentru transparenta este pentru binele general. Daca nu am fi transparenti, am fi criticati din alte puncte de vedere", a spus Dudley.
Totusi, un alt of