Experţii fiscali spun că producătorii şi comercianţii nu vor scădea preţurile şi vor găsi portiţe pentru a-şi mări profiturile. Ministerul de Finanţe lucrează, în aceste zile, la cifrele ce ar urma să demonstreze ineficienţa reducerii TVA la unele alimente, argumentul major fiind pierderile la buget. Reducerea TVA la pâine, carne de pasăre şi lapte, de la 19% la 5%, ar avea un impact negativ semnificativ asupra bugetului de stat, în condiţiile în care veniturile din industria alimentară au cea mai rapidă absorbţie în puşculiţa Finanţelor. Potrivit unor calcule necomunicate oficial de minister, măsura ar reduce veniturile bugetare undeva între 0,4% şi 0,8% din Produsul Intern Brut (PIB).
Comisia Naţională de Prognoză lansează două scenarii cu privire la impactul asupra inflaţiei, poziţionate, de această dată, în favoarea măsurii. Primul dintre ele arată că o reducere a TVA, începând cu 1 ianuarie 2010, ar scădea rata inflaţiei, ca medie anuală, de la 3,5% la 2,3%.
Al doilea scenariu previzionează că aplicarea acestei măsuri începând cu 1 iulie 2010 ar reduce inflaţia anuală, în medie, de la 3,5% la 2,9%. Dincolo de analizele macro, rămâne efectul asupra buzunarului omului de rând. Iar din comportamentul general al pieţei româneşti nimeni nu poate garanta că acesta va fi unul pozitiv.
Practicile neloiale domină piaţa de produse agro-alimentare. Preţurile la agricultori sunt de trei până la opt ori mai mici decât la consumatorul final. Potrivit Ligii Producătorilor Agricoli (LAPAR), în cazul pâinii există o pronunţată evaziune ce poate creşte dacă se va institui obligaţia reducerii preţului corespunzător reducerii TVA.
„La cereale, totul este la negru. Făina dacă am cumpărat-o la negru, o vând la negru. Acest lucru se transferă la pâine. Ori facem un TVA unitar pe tot lanţul, ori lăsăm nivelul actual. Pe filiera un