Publicaţia Secvenţa, care se tipărea în fiecare vară cu ocazia Festivalului de Film pentru Tineret de la Costineşti, ajunsese în 1989 la cea de-a 12-a ediţie. Pe litoral se distribuia gratuit, iar în Bucureşti se vindea contra cost - atât era de căutată.
O revistă cum nu se mai văzuse, cum nu se mai citise (un fel de Caţavencu al zilelor noastre), în paginile căreia apăreau articole şi ilustraţii pe care cei mai mulţi le savurau cu mare plăcere, iar alţii, cărora le lipsea simţul umorului, pufneau pe nas şi dădeau cu subsemnatul în note pline de spoieli verbale menite s-o discrediteze. Atât pe ea, revista, cât şi pe Ion Cristoiu, cel care se afla atunci la conducerea publicaţiei.
Spre exemplu, la data de 12.08.1986, o anume "Florina" redacta într-o notă dată Securităţii:
"În cadrul galei filmului cu tematică pentru tineret, zilnic a apărut Secvenţa - cotidian estival al galei, având ca redactor-şef pe Ion Cristoiu, redactor-şef adjunct al ziarului Scînteia Tineretului, conducătorul Suplimentului Literar Artistic al Scînteii Tineretului. Secvenţa este de fapt o foaie volantă a acestei manifestări cinematografice, care are de fapt ca scop prezentarea producţiei de filme, analiza estetică a acestora, dezbateri între critici de specialitate şi realizatori, prezentări din culisele realizării filmelor respective. Sub o formă anecdotică, de vacanţă, Secvenţa în mare măsură a reuşit să realizeze aceste obiective, dar, sub directa conducere a lui Ion Cristoiu, a întrecut de multe ori măsura (...)".
ALT FEL DE FESTIVAL
"Nu poţi înţelege festivalul şi ce s-a întâmplat acolo dacă nu ţii cont de două lucruri - spune Ion Cristoiu. La conducerea UTC-ului era Nicu Ceauşescu, care, pe lângă puterea pe care o avea faţă de un prim-secretar de UTC obişnuit, era şi o minte mai luminată. Era ceva mai liberal. Şi doi,