Companiile au inceput sa renunte la angajatii din top management in ultimele luni, din doua motive: fie vor sa aduca manageri cu experienta, fie vor sa-si recruteze executivii mai ieftin. Specialistii in resurse umane avertizeaza insa ca o astfel de strategie care ia in considerare doar costurile va avea efecte benefice doar pe termen scurt.
"Actionarii inlocuiesc angajatii (nu numai pe cei din top, insa aceste mutari sunt mai vizibile) ori de cate ori gasesc o solutie mai avantajoasa pentru companie: fie aduc manageri noi, sensibil mai buni decat cei existenti, pe aceleasi salarii, sau pe unii comparabili din punctul de vedere al competentei, insa pe salarii mai mici cu pana la 20 - 30%", sustine George Butunoiu, managing partner al firmei de executive search George Butunoiu Ltd si unul din cei mai cunoscuti head-hunteri de pe piata.
Daca inlocuiesc managerii si le ofera un pachet salarial mai mic fata de cel precedent, o mare parte din angajatori cred ca efortul si riscurile pe care si le-au asumat merita. Angajatorii care fac inlocuri la nivel de management dau si un exemplu celorlalti angajati, demonstrand ca, indiferent de pozitie, oricine poate fi schimbat, daca se gaseste un candidat mai bun in ceea ce priveste raportul calitate/ pret. "Orice manager bun foloseste oportunitatea (fie ca e criza sau nu) de a face o economie sau de a aduce un castig pentru firma, iar miza cea mai mare e la pozitiile de top", adauga Butunoiu.
Nu trebuie sa astepti o criza ca sa spui: "Ah, ce bine! Hai sa-mi schimb managerii"
Angajatorii gresesc atunci cand iau decizii de inlocuire la nivel de management daca prin aceste mutari vor doar sa reduca din costuri sau sa scape de non-performeri.
"Nu trebuie sa astepti o criza ca sa spui: 'Ah, ce bine! Hai sa-mi schimb managerii', pentru ca nu este o logica corecta de business si este