În perioade de creştere, la fel ca şi în cele de recesiune, leasingul de personal este considerat o soluţie salvatoare pentru asigurarea flexibilităţii în muncă. Şi totuşi, în 2009, munca temporară a scăzut dramatic. Criza a stricat toate planurile Uniunii Europene. Până la sfârşitul anului 2010, Comisia Europeană stabilise ca obiectiv prioritar creşterea ratei ocupării forţei de muncă la 70% şi reducerea şomajului cu 4%. Pentru atingerea acestor deziderate, dezvoltarea
În perioade de creştere, la fel ca şi în cele de recesiune, leasingul de personal este considerat o soluţie salvatoare pentru asigurarea flexibilităţii în muncă. Şi totuşi, în 2009, munca temporară a scăzut dramatic.
Criza a stricat toate planurile Uniunii Europene. Până la sfârşitul anului 2010, Comisia Europeană stabilise ca obiectiv prioritar creşterea ratei ocupării forţei de muncă la 70% şi reducerea şomajului cu 4%. Pentru atingerea acestor deziderate, dezvoltarea sectorului muncii temporare urma să aibă un rol determinant.
Numai că strategia europeană nu a avut în vedere criza economică. La jumătatea acestui an, numărul şomerilor din UE era cu 5,1 milioane mai mare decât în aceeaşi perioadă din 2008. Eurostat nu a făcut până acum nicio evaluare privind dinamica angajărilor temporare în perioada crizei. „Volumul a scăzut dramatic, apreciază însă Florin Ochiană, manager la Lugera&Makler. Evoluţia pieţelor muncii din alte ţări poate fi descrisă văzând ce s-a întâmplat în România. Din păcate, primele victime ale crizei economice au fost chiar angajaţii temporari, deoarece s-a renunţat la serviciile lor imediat ce aceasta a început.“
Renunţarea la agenţiile de muncă temporară este considerată acum una dintre soluţiile prin care companiile îşi pot reduce rapid costurile. „Activitatea de leasing a scăzut în prima parte a acestui an, în special în sectorul auto, al fabricări