La 31 iulie 2009, rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României se cifrau la 27.326 milioane euro, în creştere faţă nivelul de 26.466 milioane euro la 30 iunie 2009. Sursa: Reuters
În cursului lunii iunie, au avut loc intrări de 4,243 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, împrumuturile Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele, potrivit unui comunicat remis de BNR.
Comisia Europeană a virat de curând prima tranşă, de 1,5 miliarde de euro, din împrumutul de 5 miliarde de euro acordat ţării noastre pentru acoperirea deficitului bugetar. Cea de a doua tranşă, de 1 miliard de euro, va veni în ultimul trimestru din acest an. În trimestrul al doilea din 2010 va intra cea de a treia tranşă, în valoare de 1,15 miliarde euro. Cea de a patra tranşă, de 1,2 miliarde de euro, va fi plătită în ultimul trimestru al anului viitor, urmând ca ultima tranşă să fie virată în 2011.
Fondurile de la CE au intrat în contul în valută al Trezoreriei statului, deschis la BNR. În acelaşi cont au intrat şi cele 1,2 miliarde de euro împrumutate de Ministerul de Finanţe (MFP) de la mai multe bănci din România.
Ieşirile de la rezerva valutară la BNR s-au ridicat la 3,383 miliarde euro, în contextul modificării nivelului rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat şi plăţi din contul CE.
Valoarea rezervei naţionale de aur, care s-a menţinut la 103,7 tone, a scăzut cu 10 milioane de euro, la 2,214 miliarde de euro, în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale.
Plăţile scadente în luna august 2009 în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publi