Recuperarea creanţelor pe care România le are la mai multe state, pentru exporturile derulate înainte de 1990, se află în impas. Sursa: NorthFoto
Procesul este îngreunat de problemele economice grave ale unor state africane şi de refuzul categoric al unor ţări de a negocia rambursarea datoriilor.
Oficialii noştri nu au reuşit încă să înceapă negocierile cu Sudan, Nigeria, Somalia şi Tanzania, care ne datorează, în total, nu mai puţin de 185 de milioane de dolari, se arată într-un raport al guvernului, citat de Mediafax. Nici autorităţile din Cuba nu s-au arătat deschise negocierilor. Această ţară trebuie să restituie României 1,1 miliarde de ruble transferabile. Argumentul Cubei pentru refuzul de a negocia este situaţia economico-financiară a ţării şi lipsa voinţei politice de a discuta rambursarea datoriei faţă de fostele ţări socialiste creditoare, se arată în documentul executivului.
Alte probleme în începerea sau încheierea negocierilor sunt prezente şi în relaţia cu alte state, precum Libia, RPD Coreeană şi Sudan.
Irakul, înglodat în datorii
Creanţele României provenite din exporturi, cooperare economică internaţională şi alte acţiuni externe derulate înainte de 1990 se cifrau, la finele anului trecut, la 1,2 miliarde de dolari şi 1,1 miliarde de ruble transferabile. Cel mai mare datornic al României este Irakul. În baza unui acord din 2005, această ţară ar urma să restituie 977 de milioane de dolari, în perioada 1 ianuarie 2009-31 martie 2028.
Pe lista datornicilor mai figurează Sudan (169,8 milioane de dolari), Siria (45,8 milioane de dolari), Mozambic (14 milioane de dolari), Libia (45,5 milioane de dolari), Guineea (2,3 milioane de dolari) şi Republica Centrafricană (10,6 milioane de dolari). Lista continuă cu state precum Nigeria (12,5 milioane de dolari), Somalia (2,5 milioane d