„Adevărul” vă prezintă în premieră condiţiile extreme în care se decontaminează cel mai mare depozit de hexaclorciclohexan de pe teritoriul Europei. Sute de oameni muncesc îmbrăcaţi în costume de protecţie, în care ar lua foc dacă ar sta mai mai mult de două ore, pentru a elibera traseul autostrăzii de o substanţă toxică răspândită pe 12.000 de metri pătraţi.
CITEŞTE ŞI
Ţăranii cultivă grâu şi porumb la doi paşi de un munte de otravă
Dacă treci în viteză pe lângă „muntele alb” aflat pe marginea DN1, la numai cinci kilometri de Turda, nici nu apuci să realizezi ce ai văzut. Nici măcar mirosul înţepător, specific depozitului toxic, nu apucă să te „lovească”. Odată oprit în zona şantierului, însă, totul se schimbă: mirosul e extrem de puternic, ochii încep să îţi lăcrimeze, pielea te pişcă în permanenţă, semn că, dacă îţi propui să stai mai mult de câteva ore în zonă, ai nevoie de măsuri speciale de protecţie. Altfel, rişti să te trezeşti cu dureri insuportabile de cap sau, mai rău, peste câţiva ani, cu probleme medicale şi mai grave. Hexaclorciclohexanul (HCH) în stare pură, răspândit pe o suprafaţă de peste 12.000 de metri pătraţi, nu te iartă. În plus, conform lui Marius Bica, managerul proiectului care vizează „curăţarea zonei”, este vorba despre cel mai mare depozit de HCH la a cărui decontaminare se lucrează în Europa.
Se lucrează nonstop
Muntele toxic de lângă Turda e acum pe cale de dispariţie. Numai privindu-i pe cei care muncesc pe şantier poţi realiza ce se ascunde, de fapt, în spatele lucrării, aparent banale, de mutare a deşeurilor toxice de pe traseul Autostrăzii Transilvania. Sute de oameni care robotesc 24 de ore din 24, excavatoare care nu contenesc să muşte din solul infestat, camioane care fac, zilnic, zeci de „plimbări” de peste cinci kilometri. Totul pare – şi aşa şi este – calculat „la milimetru”.
VEZI AI