Restanţele bugetare ale companiilor mari au crescut în trimestrul al doilea cu 7,6%, la 5,475 miliarde de lei. Cel mai mare datornic a rămas Compania Naţională a Huilei (CNH), iar aproape jumătate din primii zece datornici sunt companii din cadrul Căilor Ferate Române (CFR). Potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice (MFP), CNH avea obligaţii restante la bugetul general consolidat de 3,389 miliarde de lei la finele celui de-al doilea trimestru, în creştere cu 3,6% faţă
Restanţele bugetare ale companiilor mari au crescut în trimestrul al doilea cu 7,6%, la 5,475 miliarde de lei. Cel mai mare datornic a rămas Compania Naţională a Huilei (CNH), iar aproape jumătate din primii zece datornici sunt companii din cadrul Căilor Ferate Române (CFR).
Potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice (MFP), CNH avea obligaţii restante la bugetul general consolidat de 3,389 miliarde de lei la finele celui de-al doilea trimestru, în creştere cu 3,6% faţă de datoriile de 3,271 miliarde de lei raportate la sfârşitul lunii martie. Suma de 5,475 miliarde de lei reprezintă datoriile cumulate ale societăţilor mari la cele patru componente principale ale bugetului general consolidat.
Cele mai ridicate datorii ale companiilor mari au fost raportate la bugetul asigurărilor sociale de stat, cu un total de 2,73 miliarde de lei, în urcare cu 7,5% de la 2,539 miliarde de lei la finele lui martie.
Concomitent, restanţele la bugetul de stat s-au ridicat la 2,111 miliarde de lei, în creştere cu 8% faţă de soldul din martie, de 1,954 miliarde lei.
Pe locul al doilea în clasamentul datornicilor s-a menţinut Societatea Naţională a Cărbunelui, ale cărei obligaţii restante au crescut cu 3,2%, de la 367 de milioane de lei la 379 de milioane de lei.
CFR: viteză mare la datorii
Pe poziţia a treia s-a situat Compania Naţională de Căi Ferate CFR, care a urcat