Lumea este apasata de o perspectiva sumbra: profiturile. Autoritatile si societatea civila de pretutindeni pare sa fi prins frica de faptul ca o corporatie malefica ar fi putut gasi o metoda de a face multi bani.
De exemplu, in 2006, cand gigantul petrolier Exxon Mobil a anuntat cel mai mare profit din istoria sa, politicienii si autoritatile s-au intrecut in a cere verificari si investigatii, pentru a vedea daca nu se poate impune o taxa suplimentara asupra companiei. Cu cat era mai mare profitul, cu atat era mai rau.
Astazi, cand unele dintre marile corporatii incep sa anunte, din nou, profituri, marcand, poate, inceputul sfarsitului recesiunii, discutiile aprinse despre castiguri au revenit in actualitate, companiile fiind supuse atacurilor permanente din partea autoritatilor.
Inca o data, profitul este privit drept un lucru rau, de care lumea trebuie sa scape pentru a fi "curata". Aceasta atitudine era gresita in 2006 si este gresita si acum, scrie analistul Stephen L. Carter, profesor la Universitatea Yale si autorul best-seller-ului "Jericho's Fall", intr-un comentariu pentru Washington Post.
"Profiturile mari reprezinta o veste excelenta. Cand o corporatie inregistreaza niveluri record ale profiturilor, ar trebui sa sarbatorim", spune Carter.
Singura metoda prin care o companie poate face bani este sa vanda oamenilor ceva la un pret pe care acestia sunt dispusi sa-l plateasca. Daca o firma face bani, inseamna ca o multime de oameni primesc ceea ce isi doresc.
Exista mai multe motive pentru care profiturile sunt un lucru bun. In primul rand, pentru bugetul de stat, profituri mari inseamna taxe mari, adica venituri insemnate la buget.
De asemenea, cand profiturile sunt mari, companiile vor dori sa se extinda si vor angaja mai multi oameni, reducand, astfel, rata somajului. Profit