Intrebarea cea mai frecventa pusa acum in mediul politic este: cat va mai rezista actuala coalitie de guvernare, PSD-PD-L. Dar mai trebuie pusa o intrebare suplimentara. Mai are rost o astfel de coalitie, in contextul in care spatiul public si economia sunt sufocate de certurile din interiorul ei?
Pana dupa alegerile prezidentiale, situatia nu poate fi rezolvata prin alegeri anticipate.
"Parlamentul nu poate fi dizolvat in ultimele sase luni ale mandatului presedintelui Romaniei (É)", spune Constitutia la articolul 89. Or, sunt mai putin de sase luni pana la alegerile prezidentiale.
Liderii PSD sustin ca astazi sunt decisi "sa rupa pisica". Ori, ori. Ori ne impacam, ori rupem orice intelegere cu PD-L, dupa cum sustine secretarul general al social-democratilor, Liviu Dragnea.
Cum poate disparea guvernul
Ce poate insemna asta? Ca PSD ar putea parasi guvernarea. O restructurare guvernamentala cu plecarea unuia dintre cele doua partide din guvernare este si ea, tehnic, posibila, in acest caz PSD fiind cel exclus din guvern (secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, aducand deja in discutie, e adevarat, in treacat, o astfel de ipoteza), pentru ca primul-ministru este cel care decide in final intr-o astfel de directie.
Numai ca, fara discutie, asa cum au spus si spun si social-democratii, acest lucru va conduce la caderea guvernului care nu ar mai avea majoritatea sa fie sustinut in Parlament. Guvernul poate fi, in acest context, demis prin motiune de cenzura, presedintele va propune un nou prim-ministru care ar urma sa propuna un nou guvern. Ce guvern?
Ce se va intampla in acest timp cu economia deja sufocata intre altele de ezitarile clasei politice?
"Aceasta coalitie va mai dura inca 100 de ani, pentru ca nimeni nu vrea sa plece de acolo", crede liberalul Bogdan Olteanu, fostul presedinte al Camerei Deputatilor s