Peste 2 milioane de lei. La atât se ridică datoria pe care administraţia locală o are de achitat Regiei Ecoterm. Facturile restante datează încă din 2007, iar bugetul Făgăraşului a ajuns la fundul sacului, aşa că, deocamdată, nu se ştie pe unde vor scoate cămaşa. Nici edilii, nici conducerea Ecoterm. Dacă situaţia nu se va rezolva, Ecoterm ar putea să-şi închidă porţile, iar oraşul ar putea rămâne fără apă caldă şi căldură.
Banii care nu mai vin
Populaţia Făgăraşului plăteşte cam 60 de procente din preţul gigacaloriei. O parte din acesta ar trebui suportată de bugetul de stat , iar o alta, de bugetul local. Din 2007 însă, nici statul şi nici administraţia locală nu şi-au mai achitat această obligaţie. Colac peste pupăză, conform unei hotărâri de Guvern, administraţia locală trebuie să preia şi facturile neachitate de la bugetul de stat. Aşa că, peste noapte, Primăria s-a trezit că datoria pe care o are la Ecoterm s-a dublat şi a ajuns astfel la 2 milioane 200 de mii de lei. Noi. Mai mult, soluţia propusă, de eşalonare a datoriilor, nu a fost pe placul consilierilor locali, astfel că bani pentru subvenţiile la gigacalorie mai sunt doar pentru anul acesta.
„Din păcate, eşalonarea propusă de executiv nu a fost aprobată de consilierii locali. Nu am avut nici un vot şi nici un rezultat. Pentru anul în curs, avem bugetată o sumă de 800 de mii de lei cota-parte pentru Ecoterm. Din aceştia, au fost achitaţi 550 de mii de lei. Până la sfârşitul anului, suntem obligaţi să ne închidem cota din buget”, a declarat viceprimarul Făgăraşului Cătălin Cârje.
Soluţia, tot de la bugetul de stat?
De cealaltă parte, reprezentanţii societăţii Ecoterm spun că singura speranţă rămâne tot bugetul de stat. „Soluţia pentru a rezolva această problemă trebuie să vină de la buget, prin diferite alte forme. S-a iniţiat în ianuarie un proiect de hotărâre de G