Bulgaria va aplica in luna noiembrie pentru intrarea in mecanismul european al ratelor de schimb (ERM-2), testul UE de stabilitate monetara de doi ani pe care tara trebuie sa-l treaca inainte de a renunta la moneda proprie, leva, si a adopta moneda unica europeana, a anuntat ministrul bulgar de finante Simeon Djankov, citat de Bloomberg.
"Am inceput deja sa pregatim documentatia necesara pentru a aplica pentru intrarea in ERM in noiembrie", a declarat Djankov. "Exista o mare nesiguranta cu privire la ce se intampla in intreaga regiune din punctul de vedere al crizei financiare. Acest lucru nu ne afecteaza aplicatia, dar ar putea influenta cat de repede va fi analizata aceasta".
Intrarea in mecanismul ratelor va aduce Bulgaria, cea mai saraca tara din UE, mai aproape de umbrela zonei euro si de protectia Bancii Centrale Europene. Bulgaria si tarile baltice Letonia, Estonia si Lituania au fost nevoite sa se opuna presiunilor de devalorizare a monedelor pe fondul efectelor recesiunii din Europa de Est.
Leva este deja legata de euro in cadrul unui consiliu monetar ce mentine moneda bulgara la nivelul de 1,9558 unitati fata de euro. Intrarea in ERM ar putea permite monedei bulgare sa fluctueze cu pana la 15% in jurul unei benzi centrale, desi banca centrala bulgara a anuntat ca va pastra leva strans legata de euro in timpul celor doi ani de prezenta in ERM.
In timpul primelor sale patru zile de mandat, noul ministru de finante al Bulgariei a redus estimarea privitoare la evolutia din acest an a economiei tarii la o contractie de 6,3% si a descoperit ca situatia bugetului de stat este mult mai dificila decat cea descrisa de fosta administratie.
Bulgaria, care a aderat la UE in 2007, a fost nevoita sa-si abandoneze planurile initiale de intrare in ERM-2 la scurt timp dupa aderare din cauza accelerarii inflatiei si a unui deficit de cont curent