Zeci de judecători şi procurori care se ocupă de formarea magistraţilor sunt nemulţumiţi de faptul că şefii instituţiei, interesaţi doar de sporuri, refuză să le achite salariile. Sursa: Agerpres
Mai mulţi judecători şi procurori care se ocupă de formarea viitorilor magistraţi la Institutul Naţional al Magistraturii (INM) denunţă modul abuziv în care salariile, pe care ar trebui să le primească pentru orele muncite la catedră, le sunt blocate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) - ordonator de credite, în subordinea căruia funcţionează institutul.
Motivul invocat de aceştia: după modelul Înaltei Curţi, CSM - instituţia care ar trebui să protejeze magistraţii - a dat în judecată Mi nisterul Finanţelor, care le-a refuzat plata sporului de suprasolicitare neuropsihică, echivalent cu 50% din salariu. Finanţele au pierdut procesul în primă instanţă şi au declarat recurs. Înalta Curte a amânat judecata pentru 19 august.
Până la o decizie definitivă a instanţei, CSM, ca şi Înalta Curte, refuză să acceseze conturile de salarii, pentru că ar însemna să retragă doar indemnizaţiile, fără sporul de stres.
„Noi nu câştigăm mii de euro pe lună”
„Nu mai sperăm ca rezolvarea problemei să vină mai devreme, de la Cotroceni, întrucât şeful statului a amânat discuţiile programate marţi (mâine) pe tema sporurilor. Asta înseamnă că, cel puţin până pe 19 august, oamenii nu-şi vor primi lefurile. Nemulţumiţi nu sunt doar printre formatorii de la INM, ci şi judecători de la Înalta Curte, mai ales printre cei 50 de magistraţi-asistenţi care fac parte din completele de judecată”, au explicat, pentru EVZ, surse din Ministerul Justiţiei.
„Ceea ce fac acum mai-marii Consiliului şi ai Înaltei Curţi este un fel de şantaj. Pe de o parte, mulţi ma gistraţi de la Curtea de Apel (unde s-a judecat iniţial procesul aces