O parte dintre anchetatori sunt de părere că este nevoie de modificări legislative pentru „a-l salva” pe copilul de 13 ani
Judecătorii, procurorii şi psihologii consideră că băiatul care şi-a ucis mama cu mai multe lo-vituri de ciocan nu poate fi „educat” în centrele existente acum în ţară.
Unii magistraţi ieşeni sunt sceptici în privinţa revenirii lui Teodosian la o viaţă normală. Alţii consideră că băiatul de 13 ani trebuie să fie ajutat de mai multe instituţii. „Cred că ar trebui creat un program special pentru acest copil. Este un caz care poate fi un punct de plecare pentru o modificare legislativă”, este de părere Cornelia Prisăcariu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi.
Alţi magistraţi consideră că Teodosian ar trebui ajutat o lungă perioadă de timp de psihiatri. „Singura şansă ca acest copil să fie recuperat este să urmeze un tratament şi să fie ţinut sub supravegherea psihiatrilor şi a psihoterapeuţilor. Înainte erau centre medico-educative unde erau internaţi copiii care săvârşeau astfel de fapte. Din păcate, s-au desfiinţat”, a precizat Aurel Dublea, judecător al Curţii de Apel Iaşi.
Băiatul ar trebui ţinut aproape de familie
Acesta crede că Teodosian nu ar trebui transferat într-un centru de recuperare din alt judeţ. „Dacă va fi dus departe de familie, starea lui se poate agrava”, spune magistratul. Tudorel Butoi, unul dintre cei mai renumiţi psihologi criminalişti din ţară, crede că Teodosian are probleme de sănătate care se pot agrava odată cu trecerea timpului. Specialistul susţine că pentru astfel de copii ar trebui înfiinţat un centru special, deoarece în cele deja existente minorul ar putea învăţa şi „tainele” altor infracţiuni.
„Este o bombă cu ceas”
„Acest copil este o bombă cu ceas, care poate ajunge agresiv cu ceilalţi minori internaţi alături de el“, consideră Tudorel Butoi.