Nu trebuie excluse noi miscari negative ale cursului leu/euro, care pot aparea in continuare nu doar din cauza politicilor din interior, ci si a influentelor de la nivel regional sau mai larg, afirma Dominic Bruynseels, presedintele executiv al BCR, cea mai mare banca de pe piata. Din acest motiv el pledeaza pentru creditele in lei, la care dobanzile sunt in scadere, cu exceptia creditelor ipotecare care sunt pe termen lung.
In acelasi timp, spune ca stabilizarea cursului in ultimele luni a temperat acumularea de credite neperformante pe segmentul imprumuturilor ipotecare, clientii acomodandu-se cu noile niveluri ale ratelor. Prognoza BCR indica un curs de 4,30 lei/euro la final de an, fata de 4,21-4,23 lei/euro in prezent.
Bruynseels, care conduce BCR de un an, afirma ca semestrul al doilea "va fi dur fara indoiala". "Conditiile de operare ale companiilor se vor imbunatati usor datorita scaderilor de dobanzi care vor aduce putina usurare, insa fundamentele nu se vor imbunatati."
Din punctul sau de vedere, noua prognoza de contractie a economiei cu 8% anul acesta nu constituie o mare surprinza pentru niciun om de business care a vazut declinul rapid al cererii in ultimele luni. "Problema este ca oamenii se lasa coplesiti de astfel de cifre in loc sa se gandeasca la ce este de facut pentru ca economia sa revina in teritoriul pozitiv."
El nu anticipeaza o revenire a cererii de credite in urmatoarele sase luni, cu exceptia efectelor programului "Prima casa" pe segmentul de retail.
Nu trebuie excluse noi miscari negative ale cursului leu/euro, care pot aparea in continuare nu doar din cauza politicilor din interior, ci si a influentelor de la nivel regional sau mai larg, afirma Dominic Bruynseels, presedintele executiv al BCR, cea mai mare banca de pe piata. Din acest motiv el pledeaza pentru creditele in lei, la care dobanzile sunt in scad