"Strategia mea era ca mergeam inainte ca tractorul sau ca tancul si tot ce visam incercam sa fac a doua zi. Riscam in fiecare luna tot ce stransesem pana atunci. Aproape toti banii erau investiti in chestii foarte riscante."
Asa isi descrie Marius Cristescu (40 de ani), unul dintre cei mai mari industriasi ai Romaniei, inceputurile sale in business, omul de afaceri ajungand ca impreuna cu fratele sau, Emil Cristescu, sa controleze un grup de firme care anul trecut a rulat afaceri de 350 milioane de euro si la care lucreaza circa 10.000 de oameni.
Marius Cristescu povesteste cum a intrat in afaceri in '90 cu un chiosc in complexul studentesc din Timisoara si a ajuns ca pana la finele anului sa deschida inca unul sau doua magazine.
"Am pornit cu o asociatie familiala facuta in 1990, dupa ce am umblat vreo trei luni de zile sa-mi fac un SRL ca pe vremea aceea se faceau SRL-uri doar la Bucuresti si cred ca pe la sfarsitul anului am ajuns la al doilea sau al treilea SRL. Dupa aceea a urmat un alt magazin. Apoi ne-am dat noi seama ca e important sa faci angro si atunci caram cu tirurile", spune Cristescu.
I-au trebuit 100 de marci ca sa deschida prima asociatie familiala si a mai intrat in afaceri cu un autoturism Fiat cumparat cu 1.000 de marci din Germania.
"Imediat dupa Revolutie am lucrat in Germania si am strans vreo 1.000 de marci si am zis: Eu nu stau acolo pe 500 de marci pe luna. Sigur in Romania exista mult mai multe oportunitati", povesteste omul de afaceri.
A mers in Germania cu gandul ca o sa faca bani, unde a lucrat de la spalat pe jos intr-un abator pana la o pizzerie.
S-a intors in Romania si a inceput cariera de comerciant prima data chiar in curtea complexului unde era student. Revolutia l-a prins in primul an la medicina.
"Experienta de comerciant o acumulasem inca de pe vremea lui Ceausescu, unde aveam