Craioveanul este membru al Societăţii Numismatice Române de peste 30 de ani. Are medalii şi monede de pe vremea romanilor, pentru care a cheltuit o avere.
Dacă este întrebat câte obiecte vechi a adunat, de-a lungul anilor, George Dumitraşcu face o comparaţie haioasă. „Am acasă atâtea monede câte kilograme cântăreşte soţia mea. Să vă spun câte?”, se întreabă, în glumă, bărbatul. Ne precizează mai târziu că valoarea lor este mai importantă decât cantitatea. „Fiecare dintre ele are o istorie, care nu poate fi apreciată în euro sau lei. Ar trebui zeci de agende numai să vă notaţi trecutul lor”, adaugă George Dumitraşcu.
Aventura a plecat de la şapte monede
A lucrat o viaţă întreagă la înălţime, ca macaragiu la Electroputere. Acest lucru însă nu l-a ţinut departe de pasiunea vieţii sale. „Omul care nu are un hobby nu există, nu are pentru ce să trăiască”, ne explică pensionarul motivul pentru care a făcut din numismatică o patimă. Ştie cu exactitate momentul când a băgat în buzunar primul ban de metal. „Se întâmpla în 1967, eram în clasa a şaptea când am găsit prin casă exact şapte monede. Le-am pus deoparte. Acum nu mai am spaţii unde să le păstrez”, mai spune George Dumitraşcu. Săptămâna trecută a vizitat o expoziţie la Bucureşti. Nu a rezistat tentaţiei de a cumpăra câteva monede. „Am dat ultimii 400 de lei pentru patru exemplare. Nu mi-a părut rău. A fi colecţionar înseamnă a duce o acută lipsă de bani. De multe ori m-am împrumutat, pentru că nu aveam încotro”, ne-a mărturisit olteanul, care nu ezită să ne informeze că a cheltuit deseori sute de euro pentru o singură piesă.
Aflaţi din Adevărul de Seară de luni, din Craiova, ce pasiuni ieşite din comun are colecţionarul.