Antrenorul s-a zbătut de-a lungul carierei să promoveze sportul de performanţă şi să-i încurajeze pe tineri să facă mişcare în timpul liber.
Ioan Strujan a încercat să facă mai mult pentru sportul botoşănean încă din primele momente în care s-a reîntors în Botoşani, după finalizarea studiilor. După repartizarea pe un post de profesor, tânărul antrenor a încercat să formeze o echipă de volei pe care să o conducă până în liga a doua a campionatului naţional.
„Primul pas pe care l-am făcut a fost să înfiinţez un club, dar n-am reuşit decât să obţin un statut de asociaţie şcolară. În cadrul organizaţiei m-am ocupat şi de alte sporturi, nu am făcut numai volei. Am încercat să atrag cât mai mulţi copii. Ei au fost elevii alături de care am obţinut titluri naţionale la competiţiile la care am participat”, a povestit profesorul de educaţie fizică.
A dus prima echipă de băieţi în liga secundă
După revoluţia din 1989, Ioan Strujan a transformat asociaţia şcolară în club sportiv cu personalitate juridică şi aşa a luat naştere CSS Triumf Botoşani, care funcţionează şi în prezent. „Pe vremea aceea băteam în fiecare zi la câte o uşă. Unele se deschideau, altele nu. Dacă înainte de club toţi sportivii care terminau la mine plecau către Clubul Sportiv Şcolar, după înfiinţarea clubului nu s-a mai întâmplat astfel şi am reuşit să duc echipa de băieţi în liga secundă de volei”, îşi aminteşte antrenorul.
Totuşi, echipa nu a rezistat mult în al doilea eşalon competiţional din cauza problemelor financiare. „Puneam bani din propriul buzunar şi mergeam cu băieţii într-un Aro. Se înghesuiau şapte sportivi de doi metri într-un Aro şi aşa mergeam în deplasări. În acelaşi timp ţineam şi o echipă de junioare în campionat, de cadeţi. După câţiva ani am renunţat la aceste echipe pentru că se saturaseră şi prietenii şi cunoştinţele mele să le tot cer bani pentru echipel