În primul semestru, la bugetul de stat au fost colectate 77,27 miliarde de lei, cu 5,1% mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut.
În același timp, însă, cheltuielile au crescut cu 5,6%, depășind 91 de miliarde de lei, arată datele publicate de Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Astfel, deficitul bugetului general consolidat a fost, în primele șase luni, de „14,38 miliarde de lei, reprezentând 2,7% din PIB, față de un deficit de 14,5 miliarde de lei, prevăzut ca obiectiv conform acordului stand-by încheiat cu FMI”, informează Finanțele. În timp ce impozitul pe venit a adus cu 8,2% mai multe venituri la vistieria statului, încasările din impozitul pe profit s-au redus cu 8%.
În același timp, cheltuielile cu personalul au crescut cu 12%, în primele șase luni din 2009, față de perioada similară din 2008. Finanțele explică aceste creșteri prin majorările salariale aprobate în a doua parte a anului trecut. „Față de decembrie 2008, în primele luni ale anului 2009, personalul bugetar s-a redus cu 4.535 de persoane”, adaugă reprezentanții ministerului.
Ce a adus impozitul minim
Cheltuielile bugetare pentru proiectele din fonduri externe nerambursabile au totalizat 1,15 miliarde de lei (aproximativ 275 de milioane de euro) în primul semestru, adică numai 15% din nivelul prevăzut în buget pentru 2009. Conform datelor Finanțelor, suma chel tuită pentru astfel de proiecte a fost de 1.159,8 milioane de lei.
Reprezentanții FMI au atenționat autoritățile române că s-au bazat prea mult pe absorbția fondurilor europene, în condițiile în care s-au consumat prea puțini bani.
În ceea ce privește impozitul minim, Sorin Blejnar, șeful Fiscului, a declarat, la finele săptămânii trecute, că noua taxă a adus 65 de milioane de euro la buget. „Fără impozitul minim, 415.033 de firme ar fi plătit un impozit