Atentatele dese punctează trecerea securităţii Bagdadului din mâna coaliţiei internaţionale în cea a armatei locale. Sursa: Reuters
Intrat în istorie ca „Oraşul lui Dumnezeu”, Bagdadul este, astăzi, oraşul în care religia nu mai are de multe ori nimic sfânt.
Războiul din 2003, ocupaţia militară şi sutele de miliarde de dolari cheltuite de guvernul american nu au reuşit să curme sfâşierea istorică între musulmanii sunniţi şi cei şiiţi, iar atentatele au rămas parte din viaţa cotidiană.
Vinerea este ziua cu cele mai multe atentate sinucigaşe
Între credinţă şi extremism nu mai este de mult o linie fină, ci una înroşită violent de sângele celor care intră vinerea în moschei cu capul plecat şi cu centura explozivă montată pe trup.
Bilanţul celei mai recente „vineri negre” s-a scris chiar săptămâna trecută: cinci explozii în serie, soldate cu 29 de morţi, în moscheile şhiite.
În afară de carnagiile din ziua de repaus a musulmanilor, fiecare zi lăsată de Allah este marcată sonor de explozii, tiruri de mitraliere şi spaimă. Cu toate acestea, irakienii citesc partea optimistă a statisticilor, aceea care le spune că atentatele s-au împuţinat în fiecare an de la sosirea trupelor Coaliţiei. Ce se va întâmpla după ce acestea vor fi părăsit Irakul, nimeni nu îndrăzneşte să spună. Cert este că, după 1 august, data la care americanii şi aliaţii lor au părăsit zonele urbane din fosta ţară a lui Saddam, frica a umplut iar sufletele oamenilor.
Afaceri din pază şi protecţie
Dacă irakienii îşi împart capitala în cartiere în funcţie de cultul religios căruia îi aparţin, militarii Coaliţiei au inventat o altă separare, odată cu securiza rea şi izolarea unor perimetre strategice.
Zona Verde are 10 kilomeri pătraţi şi este o adevărată fortăreaţă în interiorul oraşului. Încon