Creditele ipotecare au fost cel mai grav lovite de criza financiară, iar majorarea costurilor şi neîncrederea potenţialilor clienţi în îmbunătăţirea situaţiei veniturilor amână relansarea pieţei. Luna mai a fost cea dintâi din 2009 în care volumul creditelor ipotecare a înregistrat o creştere, după o lungă perioadă de declin. Majorarea soldului, cu aproape 3% într-o singură luna, a fost insuficientă însă pentru a compensa pierderile raportate faţă
Creditele ipotecare au fost cel mai grav lovite de criza financiară, iar majorarea costurilor şi neîncrederea potenţialilor clienţi în îmbunătăţirea situaţiei veniturilor amână relansarea pieţei.
Luna mai a fost cea dintâi din 2009 în care volumul creditelor ipotecare a înregistrat o creştere, după o lungă perioadă de declin. Majorarea soldului, cu aproape 3% într-o singură luna, a fost insuficientă însă pentru a compensa pierderile raportate faţă de începutul anului: în portofoliul băncilor se aflau, la sfârşitul lunii mai, împrumuturi pentru locuinţe în valoare de 22,1 miliarde de lei, cu 216 milioane de lei mai puţin decât în ianuarie, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.
Cea mai mare scădere de pe piaţa creditelor pentru locuinţe a avut loc, anul acesta, în luna martie: volumul afişat în conturile băncilor s-a redus cu circa un miliard de lei. Iar volumul de împrumuturi pentru locuinţe aflate în portofoliul instituţiilor financiare nebancare s-a diminuat de la 1,7 miliarde de lei, la sfârşitul lui 2008, la doar 444 milioane de lei în martie 2009.
Criza a pus în aşteptare planurile bancherilor care mizau pe piaţa ipotecarelor ca principal motor de creştere. Principalul argument al acestora – că România va converge, de la o piaţă a ipotecarelor de doar 21% din totalul creditelor către populaţie la o pondere de peste 70%, precum cea din celelalte state membre UE – nu mai stă în p