Banca Naţională a României urmează să reducă în şendinţa de marţi, 4 august, dobânda de politică monetară, de la 9 la 8,5%. Măsura vine pe fondul stabilizării leului şi a dezinflaţiei. Analistul economic, Radu Limpede spune la RFI că această decizie va duce la o scădere a dobânzilor la depozite sub 10%.
Banca Naţională a României urmează să reducă în şendinţa de marţi, 4 august, dobânda de politică monetară, de la 9 la 8,5%.
Măsura vine pe fondul stabilizării leului şi a dezinflaţiei. Analistul economic, Radu Limpede (audio) spune la RFI că această decizie va duce la o scădere a dobânzilor la depozite sub 10%.
"Dacă BNR face un nou pas, până la 8,5 sau chiar mai jos, este posibil ca majoritatea băncilor să reducă dobânzile puternic, toate să ajungă la o cifră, deci sub 10%. E vorba de dobânzile la depozite, bineînţeles. Banca centrală este de ceva timp creditor net al sistemului bancar şi băncile se refinanţează astfel de la banca centrală şi atunci nu-şi mai pot permite costurile de a plăti depunătorilor şi firmelor care fac depozite dobânzi promoţionale foarte ridicate, cum s-a întâmplat peste iarnă şi în general în ultima perioadă. Ăsta ar fi un pas mare spre intrarea în normalitate", apreciază analistul economic Radu Limpede.
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României se reuneşte marţi în cea de-a şasea şedinţă de politică monetară din acest an.
De la începutul lui 2009, BNR a coborât dobânda-cheie cu 1,25 procente, de la 10,25% la 9% pe an.
Analiştii plasează, în medie, rata anuală inflaţiei la 5,2% în iulie, cursul de schimb valutar la 4,18 lei/euro în luna august, scăderea Produsului Intern Brut la 6,1% în trimestrul al treilea, deficitul bugetar la 5,5% din PIB şi deficitul comercial la 8,5% din PIB în acest an. Radu Limpede, despre dobânda-cheie
Banca Naţională a României urmează să reducă în şendinţa de