Cel mai mare producător de celuloză şi carton ondulat din Europa, a ajuns după un an de zile de frământări, în pragul falimentului. 550 de muncitori au primit preavizul de intrare în șomaj, iar creditorii și-au întins gheaele asupra unității. Recunoscut ca fiind singura unitate din țară, unde în 1996, a avut loc cea mai lungă şi mai sângeroasă grevă din istoria sindicală românească, în urma căreia directorul de la acea vreme al FPS, Constantin Manea, a murit închis în ghereta de la poarta fabricii, SC Celrom SA a intrat în procedura de insolvență. Deși muncitorii au pichetat prefectura Mehedinți săptămâni la rând, sperând că atât AVAS, cât și Guvernul va aloca un ajutor de stat pentru plata datoriilor și reluarea activității, situația combinatului a rămas la fel ca până acum.
Mai mult, 550 de muncitori au fost anunțați că de pe data de 15 august a.c.vor îngroșa rândurile șomerilor, falimentul fiind imposibil de evitat. „Am sperat până în ultima clipă că nu ne vom pierde locurile de muncă, iar unitatea va continua acivitatea. Nimeni nu s-a implicat decisiv în salvarea Celrom-ului sau a situaţiei noastre, ca muncitori. Promisiunile au curs aproape săptămânal, însă implicarea a lăsat de dorit. Vom încerca să mergem înainte”, susţine Gabriela Caţan, o muncitoare cu peste 10 ani vechime în Celrom.
Toamna se numără... creditorii
Cu o datorie ce depăşeşte 14 milioane de euro, viitorul unităţii a fost deja bătut în cuie. Din data de 16 iulie a.c., unitatea a intrat în procedura de insolvenţă, creditorii urmând a se înscrie la masa credală a acesteia. Termenul limită pentru depunerea creanţelor este 16 septembrie 2009, urmând ca adunarea creditorilor să aibe loc pe data de 16 octombrie 2009 la sala de şedinţe a Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România „Frăţia”, situată în Severin str. Mareşal Averescu nr.14. P