Fondul Monetar Internaţional ar putea accepta amânarea legii unice de salarizare, deşi în acordul de împrumut încheiat cu FMI Guvernul român s-a angajat să adopte legea salarizării unice până la 30 octombrie 2009. Legea prevede unificarea şi simplificarea grilei de calcul a salariilor, precum şi sistemul de bonusuri aplicate în sectorul public. Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat astăzi că Guvernul a cerut Fondului Monetar internaţional (FMI) să îi permită să amâne finalizarea legii unice a salarizării, iar Fondul ar putea fi de acord cu amânarea termenului de 31 octombrie " cu câteva luni, posibil până la finalul acestui an ".
" Este evident şi a înţeles (FMI n.r.) că este nevoie de mai mult timp pentru construcţia unei legi adecvate (a salarizării unitare a bugetarilor n.r.), care într-adevăr să răspundă necesităţilor de transparenţă, de echivalare a unor salarii şi care să dea eficienţă sistemului administrativ. Este o amânare a termenului respectiv, care să nu mai fie pentru octombrie, să fie prelungit mai mult, pentru a da posibilitate unui dialog, inclusiv a unor simulări, legat de sistemul de salarizare din sectorul bugetar ", a declarat Hossu la ieşirea de la discuţiile cu reprezentanţii FMI, relatează NewsIn.
El a adăugat, însă, că propunerea va fi discutată de Guvern, "pentru că ei sunt negociatori în problemă", urmând ca FMI să stabilească ulterior dacă este de acord cu această măsură.
Pe de altă parte, preşedintele BNS, Dumitru Costin, este împotriva acestei măsuri de amânare a finalizării legii unice a salarizării până după alegerile prezidenţiale. El a explicat că o necunoscută importantă în finalizarea legii este diferenţa dintre numărul de posturi din sectorul bugetar şi numărul efectiv al angajaţilor.