Creditele restante si indoielnice s-au dublat fata de 2008, la 218 milioane de euro, adica au atins 3% din portofoliu.
BRD, a doua mare banca de pe piata, a obtinut in primul semestru un profit net de 101 mil. euro, in scadere cu 28% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In trimestrul II, banca a realizat un castig de 52 mil. euro, fata de 49 mil. euro in primele trei luni ale anului.
Profitul brut din exploatare a scazut cu circa 7 mil. euro fata de semestrul I 2008, pana la 219 mil. euro, desi exprimat in lei a crescut cu 19,4%.
Rezultatul net a fost afectat de costurile cu provizioanele de risc pentru credite, care s-au dublat, ajungand la 96 mil. euro. La jumatatea anului stocul de provizioane aferente creditelor catre clienti insuma circa 235 mil. euro, in conditiile in care creditele clasificate drept restante si indoielnice (cu intarzieri la plata ratelor de 60-90 de zile) s-au ridicat la 218 mil. euro, in crestere cu aproape 85% fata de nivelul de la sfarsitul lui 2008. Acestea au ajuns la o pondere de aproape 3% din soldul creditelor acordate clientelei.
Patrick Gelin, presedintele BRD, considera ca banca a reusit sa-si mentina rezultatele la un nivel satisfacator, in pofida recesiunii. "Primul semestru al anului 2009 s-a caracterizat printr-o incetinire marcanta a cererii de credite si printr-o crestere accentuata a riscurilor atat in ceea ce priveste clientela persoane fizice, cat si clientela IMM, situatie care demonstreaza amploarea recesiunii resimtite in primul semestru."
El sustine ca banca si-a demonstrat capacitatea de rezistenta intr-un mediu dificil datorita eficacitatii procedurilor interne, masurilor de reducere a cheltuielilor si calitatii portofoliului de credite.
Dupa varful istoric atins in primul trimestru al acestui an, soldul creditelor a scazut in trimestrul II si la retail (cu 1,5%) si la co