Ultima lună a fost marcată de evoluţia neuniformă a preţurilor. Creşteri în unele oraşe, scăderi în altele. O imagine ce ilustrează perfect confuzia generată în piaţă de aşteptările legate de programul Prima Casă. A doua lună de vară a fost caracterizată de suişuri şi coborâşuri pe segmentul apartamentelor vechi din provincie. Potrivit unei analize realizate de imobiliare.ro, preţurile pe metru pătrat s-au înscris, în funcţie de oraş şi tipul apartamentului, când pe o curbă ascendentă, când pe una descendentă.
Pe lista scumpirilor se înscriu oraşe precum Bacău, Sibiu sau Timişoara, în timp ce la ieftiniri figurează Braşovul, Focşaniul sau Piteştiul. „Evoluţia neuniformă a preţurilor reflectă starea de incertitudine prin care trece piaţa imobiliară în continuare. Cererea nu este una constantă, oscilează foarte mult şi influenţează astfel dinamica preţurilor“, explică Daniel Crainic, director de marketing al imobiliare.ro.
Alinierea la 60.000 de euro
Acesta precizează că programul guvernamental influenţează cel mai mult evoluţia preţurilor apartamentelor cu două şi trei camere. „Am observat chiar o tendinţă de uniformizare a preţurilor cerute pentru aceste două tipuri de proprietăţi rezidenţiale, în jurul valorii de 60.000 de euro. Mult mai puţin afectate sunt garsonierele“, subliniază Crainic.
Un exemplu al scumpirilor înregistrate în ultimele două luni este oferit de Brăila. Odată cu lansarea programului Prima Casă, aici preţurile apartamentelor vechi au înregistrat o tendinţă de creştere de 10%-15%, potrivit lui Daniel Bunea, directorul agenţiei brăilene Ecuator Imobiliare.
Acesta precizează însă că este vorba doar de o creştere a pretenţiilor proprietarilor, nu şi în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii efective. „În Brăila, nu ştiu dacă s-au încheiat două-trei tranzacţii prin Prima Casă“,