Arbitrul telecom (ANCOM) nu considera ca este important daca primele doua multiplexuri digitale, prin care 14 posturi TV ar putea fi receptionate gratuit in 2009, vor fi castigate de catre un singur operator, ci ca acesta sa nu abuzeze de pozitia dominanta. "Daca pretul la care vinde serviciul de radiodifuzare a programelor este bazat pe costuri nu cred ca este important daca este un operator sau doi de multiplexuri, ci ca prin ceea ce se face sa nu se foloseasca pozitia dominanta, si acesta este rolul autoritatilor de reglementare de a preveni o astfel de situatie", a declarat marti Catalin Marinescu, presedintele autoritatii.
"Sunt multe tari cum este Olanda, in care este un singur operator, reglementat si nu e nici o problema", a mai precizat Catalin Marinescu.
Multiplexul este un flux standardizat de date utilizat pentru difuzarea serviciilor de programe de radiodifuziune si televiziune in sistem digital terestru, incluzand si servicii multimedia suplimentare.
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a hotarat luna trecuta sa avizeze cu un amendament proiectul de act normativ de aprobare a strategiei de trecere la televiziunea digitala in urma careia 14 posturi TV in format digital ar urma sa fie receptionate gratuit in acest an in Romania.
CNA a cerut modificarea strategiei de trecere la televiziunea digitala astfel incat primele doua multiplexuri sa fie acordate prin doua proceduri de selectie comparativa, distincte si organizate paralel. Gelu Trandafir, membru CNA, a avertizat cu aceasta ocazie ca "este esential ca aceasta strategie sa ofere de la bun inceput posibilitatea unei competitii" si ca noua varinata a strategiei nu mai prezenta procedura de acordare a licentelor. Trandafir a amintit ca, intr-o dezbatere pe acesta tema organizata de CNA in luna februarie din acest an, "erau foarte multi radiodifuzori care