Nicio decizie economica majora nu mai poate fi luata pana dupa alegerile prezidentiale. Anul 2009 poate fi considerat pierdut, admite Cristian Preda, decanul Facultatii de Stiinte Politice din cadrul Universitatii Bucuresti, fost consilier prezidential, actualmente europarlamentar.
Romania traieste de doi ani o campanie electorala continua. O idee ce parea buna s-a transformat intr-un esec ce poate costa insa din ce in ce mai mult.
Despre ce este vorba? In 2003, Constitutia Romaniei a fost modificata astfel incat mandatul presedintelui tarii sa fie de cinci ani si nu de patru. In urma acestei modificari, am avut alegeri legislative in 2008, cu un cost sever, chiar cand criza economica isi arata coltii: un deficit bugetar de 5,2% intr-o perioada de crestere economica exploziva; si vom avea in aceasta toamna alegeri prezidentiale care, iata, paralizeaza clasa politica, incapabila sa gaseasca solutii coerente impotriva unui scenariu grav, un deficit de peste 8% si o cadere economica de tot atatea puncte.
Greselile Constitutiei
"Nicio decizie economica majora nu mai poate fi luata pana la prezidentiale. Anul 2009 poate fi considerat pierdut", admite Cristian Preda intr-o discutie cu ZF.
Cand Constitutia a fost modificata in 2003, justificarea a fost ca este mai bine ca alegerile prezidentiale si cele generale sa nu se mai desfasoare concomitent pentru ca partidele sa nu mai fie tractate de "locomotiva" electorala care insemna candidatul prezidential. Ce avem acum? Un blocaj cvasicomplet al partidelor la guvernare, blocaj provocat tocmai de aceste alegeri prezidentiale decalate care ar fi trebuit sa lase actul guvernamental liber de constrangerile unei astfel de competitii. Aceasta decizie parea, la vremea respectiva, una buna, asa cum buna parea introducerea votului uninominal la legislative care s-a dovedit apoi a fi un esec, i