Rezerva valutara a BNR a urcat in iulie la un nou varf istoric, de 27,32 miliarde de euro, respectiv cu 860 de milioane de euro peste nivelul din iunie.
Cresterea a avut loc in conditiile in care in conturile Ministerului Finantelor de la BNR au intrat in iulie 1,5 miliarde de euro din imprumutul contractat de la Comisia Europeana si inca 1,2 miliarde de euro, din creditul contractat de la opt banci locale.
"Aceasta crestere a rezervelor ne da un confort suplimentar si ajuta la stabilitatea cursului, care oricum beneficiaza de un val de optimism pe plan international. Lucrurile devin mai optimiste", spune Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank. BNR noteaza ca intrarile la rezerva valutara au totalizat in iulie 4,24 miliarde de euro, enumerand ca surse modificarea rezervelor minime obligatorii ale bancilor, imprumuturile Ministerului Finantelor si veniturile obtinute din administrarea rezervei internationale.
Precedentul varf al rezervei valutare fusese atins in luna octombrie 2008, la 27,31 miliarde de euro. Din vistieria BNR au iesit in martie 3,38 miliarde de euro, pe fondul modificarilor rezervelor minime ale bancilor, platilor de rate si dobanzi in contul datoriei publice externe.
Aceasta in conditiile in care in iulie a intrat in vigoare masura prin care BNR a redus de la 40% la 35% rata de constituire a rezervelor minime pentru pasivele in valuta, prin care a eliberat bancilor putin peste un miliard de euro. Aceasta iesire a fost insa contrabalansata de imprumutul atras de Ministerul Finantelor de la banci.
In luna august, Ministerul Finantelor are de facut plati in contul datoriei publice externe de 85 de milioane de euro. Rezerva valutara a BNR mai facuse un salt important, de 1,96 miliarde de euro, in mai. Atunci i-au intrat in conturi circa 5 miliarde de euro, reprezentand prima transa din imprumutul de 12,96 de