Anul acesta, mult mai puţini turişti au ales să îşi petreacă vacanţele în hotelurile şi pensiunile româneşti, comparativ cu anul trecut. Sursa: Feri Predescu
În primul semestru al acestui an, numărul celor care au înnoptat în hotelurile şi pensiunile româneşti s-a redus cu aproape 18%. Astfel, numărul înnoptărilor a fost de peste 6,5 milioane, informează Institutul Naţional de Statistică (INS).
În ceea ce priveşte sosirile (numărul de turişti care s-au înregistrat într-o structură de primire, indiferent de numărul de nopţi petrecute acolo, n.r.), acesta a scăzut cu 14%, până la 2,6 milioane de turişti. Dintre aceştia, aproape 74% au fost români.
Gradul de ocupare a fost de 24%. Din acest punct de vedere, operatorii de croaziere au înregistrat cele mai bune performanţe, în condiţiile în care indicele de utilizare netă a locurilor de cazare disponibile a fost de 82,3%, în vreme ce gradul de ocupare al hotelurilor a fost de 28% în primul semestru al anului în curs.
În primul semestru, doar 3,4 milioane de turişti au intrat în ţară, cei mai mulţi fiind europeni (95%). Turiştii din Ungaria, Bulgaria, Germania şi Italia au fost cei mai numeroşi.
În acelaşi interval, peste 5,6 milioane de români au trecut frontiera, cei mai mulţi optând să plece în vacanţă cu maşina.
În luna iunie, numărul turiştilor care s-au cazat în hotelurile şi pensiunile româneşti a scăzut cu aproape 13% faţă de cifrele consemnate în aceeaşi lună a anului trecut, până la 6,15 milioane de turişti. Dintre aceştia, peste 78% au fost români. Cei mai mulţi clienţi i-au avut hotelierii, cu o pondere de aproape 75%.
Numărul înnoptărilor s-a plasat la 1,89 milioane, în scădere cu 11% faţă de luna iunie a anului 2008. Ponderea turiştilor români se ridică la peste 85%. Gradul de acupare a fost în luna iunie 2009 de 31,2%.