Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis să reducă dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, de la 9% la 8,5% pe an, şi să coboare ratele rezervelor minime obligatorii pentru valută de la 35% la 30% din pasivele băncilor cu scadenţă sub doi ani. Noul nivel de dobândă de politică monetară va intra în vigoare miercuri. Totodată, rata redusă a rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută cu scadenţe rezidu
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis să reducă dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, de la 9% la 8,5% pe an, şi să coboare ratele rezervelor minime obligatorii pentru valută de la 35% la 30% din pasivele băncilor cu scadenţă sub doi ani.
Noul nivel de dobândă de politică monetară va intra în vigoare miercuri.
Totodată, rata redusă a rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută cu scadenţe reziduale de sub doi ani ale instituţiilor de credit la nivelul de 30% se va aplica începând cu perioada 24 august-23 septembrie.
CA al BNR a mai decis marţi utilizarea activă a operaţiunilor de piaţă în vederea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar şi reducerea scadenţei principalului instrument de politică monetară, operaţiunile repo efectuate prin licitaţie, de la o lună la o săptamână.
Decizia băncii centrale în ceea ce priveşte reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale a fost anticipată de majoritatea analiştilor, care însă nu au previzionat şi diminuarea ratelor rezervelor minime obligatorii la valută.
CA al BNR a analizat şi aprobat marţi "Raportul trimestrial asupra inflaţiei", care va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 6 august 2009.
De la începutul acestui an, BNR a efectuat alte trei reduceri de dobândă, proces început în lu