Carol Lazăr a fost sportiv de performanță. Acum face o performanță din colectarea câinilor comunitari, sterilizarea lor și încredințarea spre adopție, în țară sau în străinătate.
Carol Lazăr a fost un copil ca oricare altul, poate un pic mai iute. Așa a ajuns să facă atletism de performanță și să ajungă vicecampiona național la săritura în lungime. „M-a selectat un antrenor de atletism când eram în clasa a IV-a. În timp a observat că am talent la săritura în lungime”, își amintește el. Aproape 11 ani a făcut sport de performanță, participând la competiții regionale și naționale.
Câinii, dragostea lui
Carol Lazăr a avut câini de când se știe. La nașterea sa, familia avea un pechinez care dădea alarma oridecâte ori se trezea bebelușul. Când a crescut a avut alți câini. Cu mare drag își amintește de Nero, un câine metis, mare negru, care a fost umbra lui în adolescență. „Mergeam cu el peste tot, în oraș, la antrenamente sau la munte cu cortul”, spune el zâmbind.
În timpul facultății a început să ridice câini de pe stradă împreună cu familia sa. „Îi luam și îi plasam la iubitori de animale. Dar am ajuns la un asemenea ritm că nu mai făceam față. Am hotărât să înființăm fundația”, povestește el. În perioada respectivă mulți orădeni erau revoltați de modul în care hingherii ridicau câinii de pe străzi și îi omorau sau de răutatea cu care erau otrăviți aceștia.
Sprijin din străinătate
Carol Lazăr și familia sa au luat legătura cu primăria orădeană și cu mai multe organizații neguvernamentale din străinătate pentru a demara un proiect eficient pe termen lung. A primit adăpostul pentru câini, iar fundațiile din străinătate le-au oferit sfaturi și sugestii pentru a ține sub control fenomenul câinilor comunitari. „Fenomenul poate fi ținut sub control doar prin sterilizarea câinilor, pentru că au o rată de reproducere foa