Fondul Monetar Internaţional cere Guvernului să reglementeze mai clar regimul pensiilor speciale. FMI vrea ca Executivul să se asigure că pensiile speciale vor fi calculate în funcţie de nivelul contribuţiilor sociale plătite.
Fondul Monetar Internaţional cere Guvernului să reglementeze mai clar regimul pensiilor speciale.
FMI vrea ca Executivul să se asigure că pensiile speciale vor fi calculate în funcţie de nivelul contribuţiilor sociale plătite.
În plus, autorităţile trebuie să reglementeze mai strict procedura de ieşire la pensie pe caz de invaliditate, întrucât un sfert din deciziile de pensionare sunt motivate cu probleme medicale.
"Fondul Monetar a insistat ca pensiile speciale să fie integrate în sistemul public prin viitoarea lege în domeniu şi calculate conform principiului contributivităţii. Discuţiile (dintre delegaţia FMI şi Guvern - n.r.) au vizat şi sustenabilitatea sistemului de pensii, solicitându-se reglementarea mai riguroasă a pensiilor de invaliditate şi a pensionărilor anticipate, cu atenţionarea că 25% dintre deciziile de retragere din activitate reprezintă pensionări pe caz de boală", potrivit unor surse citate de agenţia Mediafax.
Fondul Monetar Internaţional mai atrage atenţia că Guvernul s-a obligat prin acordul stand-by să crească gradual vârsta de pensionare şi să indexeze pensiile cu rata anuală a inflaţiei, nu în funcţie de evoluţia salariului mediu pe economie, aşa cum se întâmplă acum.
Guvernul ar pregăti un proiect ce propune egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani, începând din 2014. Asta ar însemna că femeile vor ieşi la pensie mai târziu faţă de cum se întâmplă în prezent.
Pe de altă parte, experţii FMI vor discuta cu Guvernul despre posibilitatea ca legea salarizării unice să fie amânată până după alegerile prezidenţiale din această toamnă, spune şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, Je