Pentru că procesele se-ntind pe trei, patru ani, tocând nervi şi energie, pentru că infractorii sunt judecaţi în stare de libertate, victimele refuză să mai depună plângere la poliţie. Chiar dacă rapoartele arată diminuarea cazurilor de exploatare umană, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane a lansat campania „Omul cu două feţe“.
40 de cazuri de trafic cu persoane au fost înregistrate de la începutul acestui an, în patru dintre judeţele sudice ale ţării, în condiţiile în care, în 2007, au fost raportate 170 de astfel de situaţii. Datele, însă, nu exprimă atât o diminuare a fenomenului, cât neîncrederea victimelor în sistemul juridic şi, pe de altă parte, perfecţionarea metodelor de racolare ale traficanţilor. Modalitatea principală de exploatare a victimelor este cea prin muncă forţată. Oamenii se lasă impresionaţi de imaginea noilor agenţii de intermediere a forţei de muncă, de firmele care, în realitate, nu sunt înregistrate la Registrul Comerţului, de aşa-zisele contracte încheiate, şi pleacă în străinătate, sperând la un câştig mulţumitor. „Majoritatea victimelor, după cum arată statisticile Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane, sunt tinere, între 16-25 de ani, din mediul rural, în special din judeţele Bacău, Dolj, Olt etc. Ele sunt exploatate cu preponderenţă în afara teritoriului naţional, România fiind o ţară sursă şi de tranzit“, a precizat Mădălina Bîrcină, psiholog şi coordonator al Centrului Regional Craiova.
Neîncrederea în justiţie
Anul trecut, în topul ţărilor „preferate“ se situau Italia, Spania şi Cehia. Anul acesta, Grecia câştigă teren, ademenind tot mai multe victime. „În plus, membrii grupărilor infracţionale şi-au schimbat modul de operare, renunţând la răpiri, constrângeri, ameninţări şi axându-se pe manipulare emoţională. Şi-au îmbunătăţit metodele, creându-şi o imagine serioasă, apar