64% dintre romani nu au folosit niciodata serviciile de internet in 2008, Romania clasandu-se pe ultimul loc in randul tarilor din Uniunea Europeana la acest capitol, arata un raport privind competitivitatea digitala publicat marti de Comisia Europeana. Conectivitatea scazuta este reflectata in rata de utilizare a internetului, majoritatea serviciilor de internet fiind folosite la un nivel mai scazut decat media in UE.
Comisia mai arata ca utilizarea achizitiilor publice electronice de catre companii depaseste media europeana, desi procentul firmelor care folosesc serviciile de e-guvernare este sub media UE.
Doar 26% dintre romani utilizau in mod regulat (cel putin o data pe saptamana) internetul in 2008 si doar 15% erau utilizatori frecventi (folosirea internetului in fiecare zi sau aproape in fiecare zi).
In medie in 2008, 33% dintre europeni nu au folosit deloc internetul in 2008, Romania aflandu-se pe ultimul loc la acest capitol. Raportul arata insa ca procentul romanilor care nu folosesc internetul este in scadere, dupa ce in 2006 si in 2007, 74% si respectiv 69% din populatia Romaniei nu au utilizat deloc serviciile de internet.
Romania se claseaza pe ultimul loc si la folosirea serviciilor de e-Guvernare. Bruxelles-ul evidentiaza insa ca dezvoltarea sistemelor eProcurement urmeaza un ritm pozitiv si ca numarul de licitatii in sistemul electronic de achizitii publice (SEAP - www.e-licitatie.ro) a crescut de la sub 2%, la peste 12% si aminteste de initiativa Guvernului de a lansa portalul e-Romania, care vizeaza reducerea costurilor administrative cu 30-70% pana la sfarsitul lui 2009.
In privinta gradului de penetrare a serviciilor de internet broadband in Romania, datele Comisiei arata ca acesta a ajuns la 11,7% in 2008, fiind al treilea cel mai scazut nivel din Uniunea Europeana.
64% dintre roman