Fondurile de actiuni sunt astazi de pana la doua ori mai riscante decat anul trecut, conform indicatorilor de risc ai acestora calculati de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF).
Relevanta indicatorului de risc este pusa sub semnul intrebarii, avand in vedere ca pierderile inregistrate de fondurile de actiuni in ultimul an au fost mai mari decat cele estimate de acesta in 2008.
In urma cu doi ani, inainte de declansarea crizei financiare, Asociatia Administratorilor (atunci UNOPC) a introdus indicele de risc al fondurilor mutuale-Value at Risk (VaR) menit sa ofere investitorilor informatii suplimentare despre riscurile la care se expun atunci cand investesc in fondurile de actiuni si cele diversificate. Mai exact, indicatorul de risc arata cu o probabilitate de 95% cat poate pierde un investitor investind intr-un fond de actiuni, in urmatorul an.
Mare parte din fondurile de actiuni au inregistrat insa pierderi mult mai mari in ultimul an decat cele estimate de indicatorul de risc.
Prabusirea Bursei a dat peste cap toti indicatorii de risc
De exemplu, daca in vara anului trecut un investitor plasa 1.000 de lei in fondul de actiuni BT Maxim, indicatorul de risc al fondului afisat in luna iunie 2008 ii arata acestuia ca exista o probabilitate de 95% ca pierderea pe care o poate inregistra in urmatorul an sa nu depaseasca 31,74%. Pierderea fondului in intervalul iunie 2008-iunie 2009 a fost de 51,5% peste cea prognozata de VaR. Aceeasi situatie este valabila si in cazul fondurilor de actiuni Napoca, Omninvest si Raiffeisen Prosper. Doar in cazul fondului KD Maximus pierderea inregistrata, de 26,8%, este sub cea prognozata in urma cu un an de VaR, de 31,36%, pentru ca expunerea fondului de actiuni s-a diminuat vizibil, KD Maximus investind aproape jumatate din active in depozite bancare, plasamente cu un grad de risc foarte scazu