LAPAR: La noi, preţul pâinii este dictat de intermediari, şi nu de producători sau de piaţă
Agricultorii se plâng că recolta de grâu a scăzut atât de mult, încât nici măcar nu-şi pot acoperi costurile
Patronatele cer ca de anul viitor situaţia din agricultură să se schimbe radicalProducţia de grâu din acest an s-ar putea diminua cu până la 50%, ceea ce ar putea duce la creşterea preţului pâinii, începând din toamnă, avertizează agricultorii. Astfel, seceta, ploile abundente, dar şi lipsa îngrăşămintelor vor diminua serios producţia. ''Recolta de anul acesta este semnificativ mai mică şi mult mai ieftină. Piaţa grâului în acest moment este dezastruoasă pentru agricultori. Sunt producători care nici măcar nu-şi pot acoperi costurile, dar să mai rămână şi ei cu ceva în buzunare. Au ajuns la capătul puterilor, în România nu se mai merită să faci agricultură'', a declarat, pentru Curierul Naţional, Marcel Cucu, preşedintele LAPAR. Mai mult decât atât, acesta susţine că ''preţul grâului s-a prăbuşit datorită condiţiilor meteorologice din ultima perioadă, dar şi din cauza intermediarilor, care oferă un preţ de mizerie pe kilogram''.
În ceea ce priveşte preţul pâinii, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) consideră că românii nu vor scăpa nici în această toamnă de un nou val de scumpiri în panificaţie. ''Toată lumea se aşteaptă ca pâinea să se scumpească, pentru că la noi, preţul pâinii creşte oricum şi oricând, nu contează ce producţie de grâu ai. Poţi să ai o recoltă-record că tot se scumpeşte, sau poţi să ai o recoltă infimă, că tot acolo ajungi. Aşa e în România, preţul pâinii este dictat de intermediari, şi nu de producători sau de piaţă. Va mai trece mult timp până vom ajunge şi noi la nivelul Bursei de Mărfuri din Europa'', a explicat Marcel Cucu.
Agricultorii spun că nici măcar programul "Primul siloz" nu îi m