Din discutiile cu FMI a rezultat, cel putin in intelegerea noastra, ca TVA si cota unica de impozitare nu vor fi crescute in perioada urmatoare si ca se va actiona in viitor pentru penalizarea in primul rand a celor din administratia locala care nu asigura circulatia fluenta a banilor catre economie, a declarat marti pentru HotNews.ro Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR). Potrivit acestuia, o alta concluzie a fost ca tinta de deficit bugetar va fi renegociata in conditiile in care incasarile la buget sunt cu 17 miliarde lei sub cele mai pesimiste evaluari ale FMI.
"A rezultat ca inclusiv ei (n.r. oficialii FMI) sunt surprinsi ca incasarile la buget sunt cu 17 miliarde lei sub cele mai pesimiste evaluari facute de acestia. Scaderile provin in primul rand din incasarile din TVA si din neasteptatul grad de absorbtie foarte redus a fondurilor europene. A reiesit ca se va negocia din nou tinta de deficit bugetar pentru ca este clar ca deficitul asa cum a fost el planificat nu poate fi atins cu acesti 17 miliarde lei lipsa. Pe partea de cheltuieli surpriza a fost negativa, ca cheltuielile bugetare nu au scazut", a precizat Florin Pogonaru.
Marea problema: Responsabilizarea administratiilor locale
Principala problema ar reprezenta-o responsabilizarea administratiilor locale in ceea ce priveste cheltuielile.
"Problema care a rezultat este ca banii care pleaca de la Ministerul de Finante pentru platile datorate sectorului privat nu ajung aici ci se blocheaza la diverse nivele ale administratiei locale, iar banii pentru investitii care pleaca spre administratiile locale se duc in cresteri de salarii. Marea problema este a responsabilizarii administratiilor locale in ceea ce priveste cheltuielile", a mai spus Pogonaru.
O misiune a FMI, condusa de Jeffrey Franks, se afla de la sfarsitul lui iulie in