Spiritele par a se încinge din nou la frontiera dintre Georgia şi Rusia, alimentând temerile privind noi ostilităţi. La un an de la războiul din Georgia, Moscova şi Tbilisi continuă să se acuze reciproc de a fi la originea conflictului, iar provocările se înmulţesc. Tbilisi a acuzat duminică militarii ruşi care ocupă Osetia de Sud şi Abhazia că avansează în interiorul Georgiei pentru a deplasa “frontiera” cu Osetia de Sud. La rândul său, Rusia a avertizat, sâmbătă, că va folosi “toată forţa de care dispune” pentru a se apăra în faţa “provocării” Georgiei după ce Osetia de Sud a acuzat Tbilisi de tragerea mai multor focuri de mortiere.
„Incidentele violente şi lipsa unui regim de securitate funcţional în zonele litigioase creează o atmosferă periculoasă, în care ar putea reizbucni confruntări de amploare”, avertizează International Crisis Group, organizaţie de experţi de la Bruxelles. Mai multe runde de negocieri au avut loc la Geneva între ruşi, separatişti şi georgieni, dar fără progrese notabile.
Misiunea europeană, care numără 300 de membri şi din care face parte şi România, a fost prelungită de UE cu un an, în pofida reticenţelor Moscovei. Misiunea UE este în prezent singura din regiune, după ce Moscova a refuzat prelungirea misiunilor OSCE şi ONU.
La un an de la bombardamentele ruse, urmele războiului aproape că nu se mai văd în oraşul georgian Gori, situat aproape de graniţa cu Osetia de Sud, dar oamenii trăiesc în continuare cu teamă, relatează AFP.
Spectrul ameninţării
Localnicii spun că n-au uitat bombardamentele şi ocupaţia. Cu atât mai mult cu cât trupele ruseşti staţionate la câţiva kilometri îi fac să se teamă de noi violenţe.
Preşedintele Mihail Saakaşvili a declarat într-un interviu pentru Reuters că Georgia este conştientă că nu-şi mai poate lua înapoi regiunile sepa