În primele şapte luni ale acestui an, poliţiştii din municipiu au ridicat 52 de persoane care agasau trecătorii cu cerinţele lor. Zeci de oameni ai străzii s-au aciuiat în ultima vreme în municipiu ca să primească bani de la trecători. Anica Vasile are 75 de ani şi cerşeşte zilnic pe străzile municipiului Baia Mare. Nici ea nu mai ţine şirul anilor pe care i-a petrecut sub cerul liber, indiferent de condiţiile atmosferice, implorând mila trecătorilor şi aşteptând să-i cadă un leu în palma chircită de boală şi sărăcie.
„Nici nu mai ştiu de câţi ani vin în Baia Mare să cerşesc. Vin să strâng şi eu nişte bani pentru o pâine şi ceva de mâncare că altfel n-am de unde să fac rost”, spune Anica. Femeia este de loc din Telciu, o comună din judeţul Bistriţa-Năsăud. „Am doi copii, dar de câţiva ani nu mai ştiu nimic de ei. Nimeni nu mă ajută în afară de bunul Dumnezeu. De şapte ani încoace nu mai văd aproape nimic, că am picat şi mi s-a făcut albeaţă pe ochi”, arată bătrâna.
Cerşetorii, o problemă pentru autorităţile locale
La fel ca ea sunt alte câteva zeci de oameni ai străzii, care-şi duc veacul prin gară, autogară, sau dau târcoale Spitalului Judeţean din Baia Mare. Numărul ridicat de cerşetori este una din marile probleme ale municipiului. Dacă adulţii care şi-au făcut o profesie din întinsul mâinii şi îşi câştigă traiul pe seama naivităţii unor oameni de bună credinţă, refuză să-şi caute un loc de muncă, minorii ajung pe străzi din cauza problemelor din familii.
Majoritatea dorm pe unde apucă, prin casele scărilor sau chiar pe băncile din parc. Sunt nespălaţi, emană adevărate „simfonii” de mirosuri, dar sunt insistenţi până la agasare. Profită de orice oportunitate li se oferă, călătoresc gratuit cu mijloacele de transport în comun şi incomodează cu prezenţa lor. Mulţi le aruncă o monedă doar ca să scape de ei.