Deşi nu este încă funcţional, programul guvernamental a generat deja scumpiri semnficative ale locuinţelor vechi. Întârzierea în aprobarea dosarelor de creditare de către Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM suscită temerile aplicanţilor. Citiţi şi: Ies la vânătoare clienţii cu bani gheaţă
Valuri pe piaţa apartamentelor vechi
„Programul Prima Casă e admirabil, e sublim, putem zice, dar... lipseşte cu desăvârşire“. Aceasta este concluzia tragi-comică desprinsă în urma seminarului Prima Casă organizat de Credit Zone şi dedicat aspiranţilor la accesarea unui credit pentru locuinţă garantat de către stat.
Principala hibă a iniţiativei guvernamentale constă în faptul că, deocamdată cel puţin, nu este pusă în practică la modul concret. Motivul? Aprobările creditelor de către Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM se lasă aşteptate. În luna iulie, 21% dintre solicitările pentru un credit adresate Credit Zone au fost orientate spre programul Prima Casă, precizează Rene Rohan, manager reţea parteneri.
În acest moment, brokerul de credite are în lucru la bănci opt dosare pentru acest program, toate fără răspuns. Deşi pe hârtie, cel puţin, programul este funcţional, Rohan nu crede că acesta va reuşi să schimbe semnificativ piaţa imobiliară şi a construcţiilor de locuinţe, respectiv a creditării.
„Pentru acest lucru este nevoie de o redresare economică în primul rând, pe baza unor măsuri legislative şi fiscale coerente“, adaugă acesta. O alternativă pentru cei care doresc să-şi achiziţioneze o locuinţă ar fi, ca şi până acum, un credit ipotecar clasic.
Creditul clasic ca măsură de precauţie
De altfel, ca măsură de precauţie, majoritatea aplicanţilor la Prima Casă prin Credit Zone şi-au depus dosarul şi pentru un împrumut în condiţii standard, urmând a merge