ANPC caută soluţii pentru evitarea unei noi îmbolnăviri în masă. Vicepreşedintele Autorităţii Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Mihai Mohaci, cere modificarea cadrului legislativ, pentru a interveni „foarte dur” în asemena cazuri. După ce săptămâna trecută 87 de copii aflaţi într-o tabără la Bran au făcut toxiinfecţie alimentară, autorităţile încearcă acum să îi sperie pe proprietarii de pensiuni care se ştiu în neregulă. Astfel, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului va propune elaborarea unui act normativ prin care să fie informată la nivel local de absolut toate excursiile cu grupuri de peste zece persoane sub 18 ani, care sunt cazate mai mult de cinci zile. „ Există reglementări pentru grupurile de copii care se deplasează în tabere organizate, însă există în piaţă grupuri de copii venite prin agenţii de turism, nu în regim de tabere, care scapă controlului ANPC”, a precizat Mohaci.
La control, înainte
Dacă noul act normativ va trece de toate comisiile şi de Guvern, Comisariatele judeţene ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, dar şi prefecturile, vor fi anunţate de toate excursiile micuţilor. Măsura va fi luată pentru ca acestea să verifice înainte de ajungerea copiiilor, toate condiţiile de cazare şi mai ales condiţiile de transport şi depozitare a mâncărurilor şi locurile de preparare şi servire a meselor pentru cei mici. „Vom interveni foarte dur în acest domeniu, dar menţionez că şi profesorii au o responsabilitate în acest caz, pentru că ei aleg locurile unde are loc excursia ", a mai subliniat Mihai Mohaci.
Reacţii rapide
Reacţiile vicepreşedintelui ANPC vin la numai câteva zile după ce la Bran, 87 din cei 147 de copii aflaţi într-o tabără naţională, au avut nevoie de îngrijiri medicale de urgenţă în urma unei toxiinfecţii alimentare puternice. 37 di