Adolescenţii cu autism vor fi îngrijiţi gratuit în cadrul primului centru dedicat lor, care a fost inaugurat astăzi, în Bucureşti. Serviciile se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani şi părinţilor acestora.
El a fost înfiinţat în cadrul unui program Phare din 2006, a cărui valoare totală este 72.250 de euro. Din această sumă, contribuţia Consiliului General al Municipiului Bucureşti este de 36.000 de euro.
Proiectul a fost conceput pentru o perioadă de trei ani: „O să vedem cum merge. Dacă totul este ok, avem tot suportul Consiliului General să continuăm”, spune Cosmina Simiean, directorul general al Direcţiei de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti.
La 200.000 de copii cu autism, numai 20 de centre
„Este singurul centru din ţară pentru adolescenţi cu autism. Serviciile existente erau pentru copii mici, sub 12 ani şi era descoperit segmentul acesta de vârstă”, explică ea.
Potrivit Cosminei Simiean, în Bucureşti există aproximativ 10.000 de copii ce suferă de autism, iar în România numărul lor ajunge la 200.000. În Bucureşti mai sunt 5 centre pentru copii cu autism, iar la nivelul ţării sunt în jur de 20.
În centrul pentru adolescenţi deschis astăzi în sectorul 4, pe strada Sălcetului, la numărul 5, adolescenţii învaţă să trăiască independent: să gestioneze bani, să cumpere o îngheţată de la magazin, să se folosească de frigider, să cureţe cartofi în mica bucătărie amenajată într-o cameră, să mănânce cu furculiţa şi cuţitul, să îşi facă un sandviş. Deocamdată, mâncarea este adusă de părinţi, dar din septembrie ingredientele vor fi oferite de centru.
Scopul este ca adolescenţii să mănânce numai ce îşi prepară ei. Dacă sunt cuminţi şi îşi pregătesc mâncarea, ei primesc recompense, de exemplu au voie să se joace în piscina gonflabilă din curt