După un an cu puţine mere, producătorii de pe Valea Dâmboviţei speră că, anul acesta, producţia va fi una bună. Condiţiile meteo au favorizat obţinerea unor mere de calitate, cel puţin până acum.Producătorii anticipează o scădere a preţurilor şi speră să obţină cel puţin 1,5 – 2 lei/kg Cumpărătorii nu vor duce lipsă de mere în această toamnă. Producătorii dâmboviţeni spun că producţia este bună, iar dacă va mai ploua, fără grindină, nu vor fi probleme nici cu cantitatea de mere, nici cu calitatea acestora.
“Sunt mere şi la staţiune, şi în zonă. Producţia e normală. Nu a căzut nici grindină ca să fie afectată din punct de vedere calitativ. Mai aşteptăm o ploaie, în perioada asta”, a declarat directorul Staţiunii Pomicole Voineşti, Petre Gheorghe.
Veştile sunt bune atât pentru producători, cât şi pentru cumpărători, mai ales că, anul trecut, producţia a fost aproape la jumătate din cea normală.
“Anul trecut, am avut o producţie foarte slabă de 12 tone la hectar, faţă de 20 de tone cât este normal”, a adăugat Petre Gheorghe.
Preţurile sunt în scădere
În plus, preţurile vor fi mai mici datorită numărului mare de producători care îşi vor scoate merele la piaţă.
“Preţurile sunt în scădere. Noi sperăm să luăm, la toamnă, măcar 1,5 – 2 lei pe kilogram”, a mai spus Gheorghe. În prezent, merele văratice de pe Valea Dâmboviţei se vând în piaţă cu 2,5 – 3 lei pe kg.
“Vin cumpărători să mai cumpere unul-două kilograme că sunt mere româneşti, proaspete. Nu vindem ca în anii trecuţi, încasăm aproape la jumătate, dar din asta trăim. Trebuie să ne descurcăm. Anul trecut, vindeam merele, în vremea asta, şi cu 4 lei, cele mari. Acum le dăm, în piaţă, cu 2,5 lei”, a declarat Vasile Angheloiu, producător din zona Voineşti.
Cel mai des cumpără mere părinţii care trebuie să le asigure copiilor o al