Este foarte posibil ca, astăzi, banca centrală să decidă o scădere a dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale. Sursa: Agerpres
Membrii Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) ar putea decide astăzi scăderea dobânzii de politică monetară cu minimum 0,5% până la 8,5 puncte procentuale, consideră analiştii. „Cred că în BNR se va decide mâine (astăzi - n.r.) o scădere a dobânzii de politică monetară cu cel puţin 0,5%, şi asta pentru că inflaţia a înregistrat, în iulie, o per formanţă foarte bună. S-ar putea să avem o deflaţie undeva sub 5%, dar nu trebuie să ne aşteptăm la o inflaţie de 4,3%, ci undeva la un 4,9%”, ne-a spus Lucian Anghel, economist-şef la BCR.
Un alt argument ţine de „politicile salariale, care sunt bine ancorate de condiţiile Fondului Monetar Inter naţional (FMI), dar şi de contracţia economică. Mai mult, economistul crede că această posibilă scădere a dobânzii nu va fi ultima. „Este foarte posibil ca în cele două şedinţe BNR care mai sunt până la finele anului să se mai decidă scăderea dobânzii, astfel că aceasta să ajungă la un 7-8%”, ne-a mai spus Lucian Anghel.
Se face o recalibrare
De aceeaşi părere este şi Ionuţ Dumitru, economistul-şel al Raiffeisen Bank, care spune că scăderea dobânzii de politică monetară nu este o relaxare a acesteia, ci o recalibrare. „Scăderea reprezintă o recalibrare a politicii monetare în concordanţă cu recesiunea şi o inflaţie în scădere”, ne-a spus reprezentantul Raiffeisen.
Pe de altă parte, analistul economic Dragoş Cabat crede că BNR nu va lua nicio decizie legată de dobânda de politică monetară. „Nu vor lua nicio decizie pentru că încă mai trebuie să analizeze hotărârile luate anterior”, a spus acesta. Una dintre decizii a fost reducerea rezervelor minime obligatorii la pasivele în valută, la nivelul de 35%, în