Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) a propus sindicatelor, în discuţia de azi, amânarea termenului pentru adoptarea legii unice de salarizare pentru a putea fi făcute simulări ale sistemului salarial aflat în discuţie. Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a precizat, la finalul discuţiilor, că o amânare a termenului iniţial de 31 octombrie pentru aprobarea legii unice, respectiv după alegerile prezidenţiale, ar însemna ca această lege să
Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) a propus sindicatelor, în discuţia de azi, amânarea termenului pentru adoptarea legii unice de salarizare pentru a putea fi făcute simulări ale sistemului salarial aflat în discuţie.
Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a precizat, la finalul discuţiilor, că o amânare a termenului iniţial de 31 octombrie pentru aprobarea legii unice, respectiv după alegerile prezidenţiale, ar însemna ca această lege să fie adoptată „prin 2010”, iar costurile cu această lege să crească.
„Consider că o amânare a legii ar duce la creşterea costurilor. Dacă Guvernul nu a fost în stare din ianuarie şi până în august să facă evaluări, să vadă ce costuri, ce job-uri se pot reduce, nu neapărat indivizi, ceea ce să nu ducă neapărat la disponibilizări, o amânare până după alegeri înseamnă amânarea luării unor decizii pentru a nu deranja pe unii”, a spus Costin.
La rândul său, preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a spus că FMI a propus amânarea termenului pentru ca în această perioadă să poată avea loc un dialog eficient cu partenerii sociali şi să fie făcute simulări privind aplicarea acestei legi.
Salariul minim nu poate fi element de referinţă
Dumitru Costin a spus că FMI a propus ca baza legii unice să fie un indice luat în calcul, nu salariul minim pe economie, propunere cu care BNS este de acord.
„S