Pompierii botoşăneni au demarat astăzi o campanie de conştientizare a populaţiei în ceea ce priveşte riscul la care sunt supuşi copii lăsaţi nesupravegheaţi
Din cele 187 de incendii înregistrate în primele 6 luni ale acestui an, 26 au fost provocate de copii lăsaţi nesupravegheaţi. Majoritatea evenimentelor cu foc s-au produs la gospodăriile cetăţeneşti din mediul rural, în principal la depozitele de
furaje, focul propagându-se şi la anexele gospodăreşti. Jocul copiilor cu focul a provocat pagube în valoare de 138.900 lei. Pompierii botoşăneni au demarat astăzi o campanie de conştientizare a riscului „jocului cu chibriturile”.
Primul proiect al campaniei „O casă sigură, o viaţă-n plus – repectaţi măsurile de prevenire” are ca titlu „Prevenirea incendiilor în locuinţe şi gospodării cetăţeneşti”.
Peste 500 de copii şi adulţi care s-au aflat astăzi în parcul Mihai Eminescu din municipiul Botoşani au ascultat sfaturile pompierilor şi au admirat tehnica din dotarea inspectoratului. Pe lângă sfaturi copiii au primit şi pliante ce conţin reguli şi măsuri de prevenire a incendiilor în locuinţe şi gospodării cetăţenşti.
Demarată de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, campania îşi propune reducerea numărului de victime în urma incendiilor, conştientizarea cauzelor şi împrejurărilor favorizante ale incendiilor, crearea spiritului preventiv sau exersarea modului de comportare în cazul producerii unui incendiu.
„Focul fascinează copii. De cele mai multe ori jocul copiilor cu mijloacele de aprindere s-a transformat în incendii de proporţii care au mistuit agoniseala de-o viaţă a părinţilor. Nu de puţine ori autorii acestor evenimente şi-au pierdut viaţa în infernul provocat chiar de ei.”, spune Doruina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani.