Liderii sindicali au anunţat că reprezentanţii FMI au cerut amânarea termenului pentru adoptarea legii unice de salarizare pentru a putea fi făcute simulări ale sistemului salarial aflat în discuţie.
Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat că aprobarea legii unice a salarizării până după termenul iniţial de 31 octombrie, adică după alegerile prezidenţiale, ar însemna ca această lege să fie adoptată „prin 2010”, ceea ce va conduce la creşterea costurilor în aparatul de stat.
„Consider că o amânare a legii ar duce la creşterea costurilor. Dacă Guvernul nu a fost în stare din ianuarie şi până în august să facă evaluări, să vadă ce costuri, ce job-uri se pot reduce, nu neapărat indivizi, ceea ce să nu ducă neapărat la disponibilizări, o amânare până după alegeri înseamnă amânarea luării unor decizii pentru a nu deranja pe unii”, a afirmat Dumitru Costin.
Cheltuieli absurde
Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Florin Pogonaru, spune că instituţiile statului nu fac nimic pentru a susţine firmele ameninţate de faliment. Mai mult, cheltuielile bugetare au depăşit orice limită.
„S-a atins limita absurdului în ceea ce priveşte cheltuielile bugetare, iar instituţiile statului demonstrează că nu funcţionează. Ne aşteptăm ca în perioada următoare să nu fie una fericită pentru firme. Ne aşteptăm la falimente, în contextul în care economia ar putea scădea cu 7-8% în acest an”, a declarat preşedintele AOAR înainte de începerea discuţiilor de astăzi cu reprezentanţii FMI.
Modul de calcul, ineficient
Liderul BNS a mai spus că FMI nu este de acord ca salariul minim pe economie să constituie bază de calcul pentru legea unică a salarizării.
“Salariul minim nu poate fi elementul de referinţă pentru că ar pune în pericol ca acesta să crească normal şi ar antrena