Cel putin 5.000 de muncitori din constructii ar putea intra in somaj tehnic in toamna acestui an, cand este asteptata finalizarea a numeroase santiere mari, in special in Bucuresti, precum cele ale mallurilor Cotroceni Park si Sun Plaza sau ansamblurile rezidentiale Rasarit de Soare sau Romfelt Plaza.
In acelasi timp, investitorii imobiliari nu dau semne ca ar avea intentia sa inceapa noi proiecte, motiv pentru care cei mai multi dintre muncitori ar putea ramane fara locuri de munca.
Piata imobiliara si constructiile functioneaza acum mai mult din inertie, pe baza proiectelor incepute din 2007 sau chiar mai devreme, dupa ce in ultimele luni numarul santierelor a avut mai degraba o evolutie descrescatoare.
Salariul a ramas constant
Mai mult de 40.000 de oameni au plecat in ultimul an din industria constructiilor, potrivit celor mai recente date de la Institutul National de Statistica, iar nivelul mediu salarial a ramas relativ constant, circa 1.100 de lei net, potrivit aceleiasi surse.
"Pana in primavara anului viitor, pe partea de ansambluri rezidentiale, malluri si cladiri de birouri este clar ca nu va fi niciun semnal, iar efectele programului 'Prima casa' pe segmentul apartamentelor noi vor incepe de asemenea sa se vada de anul viitor", apreciaza Cristian Erbasu, directorul general al firmei de constructii Erbasu si presedinte al Patronatului Societatilor din Constructii (PSC). In lipsa proiectelor demarate de investitori privati, lucrul la stat ar putea fi o solutie, cu conditia ca timpul dintre stadiul de proiect si cel de executie sa fie scurtat.
"Fierarii si dulgherii ar putea avea probleme in a-si gasi alte locuri de munca, tinand cont ca dupa finalizarea acestor proiecte vine si sezonul de iarna. In schimb, o parte dintre acesti muncitori ar putea fi absorbiti de lucrarile de investitii publice, bazine de inot, sali d